Condensatie

De belangrijkste oorzaak van condensatie in gebouwen is renovatie. Nieuwe raamkozijnen zijn bijzonder isolerend en waterdicht. Het aspect “luchtverversing” wordt vaak helemaal vergeten. De condens druipt niet meer van de ramen zoals vroeger. Ze verschijnt op de muren waardoor er schimmels ontstaan.

Humidité Ascensionnelle ou Mérule - Dromursec - CondensationProblemen bij condensatie

Waaruit bestaat het fenomeen condensatie ?

Condensatie is de transformatie van luchtluchtvochtigheid in de vorm van fijne druppels die verschijnen op de koudste zones van de muur. Die zones, die we “koudebruggen” noemen, bevinden zich het vaakst op de gevelmuren (in de hoeken, rond de raam- of deuropeningen) en op ondergrondse muren. Het is een natuurlijk fenomeen dat steeds vaker voorkomt door de betere luchtdichtheid van gebouwen en de uitstekende isolatie van onze huidige ramen.

Wat zijn de symptomen ?

Die fijne druppels maken de muren nat en als deze vochtigheid blijft aanhouden, dan werkt dat het verschijnen van microscopische schimmels – zwart of groenachtig – in de hand. In de meest extreme gevallen kan er afvloeiing verschijnen op de muren en kan er zich schimmel vormen op kledij of meubels.

Welke problemen brengt dit met zich mee ?

Zonder behandeling kan de schimmel zich verspreiden en steeds grotere oppervlakken inpalmen. Deze schimmelvlekken zijn schadelijk voor uw gezondheid. Een woning die te veel schimmels bevat, wordt zonder twijfel als onbewoonbaar bestempeld door de plaatselijke autoriteiten.Behandelingen tegen condensatie

Wat zijn de oplossingen om komaf te maken met condensatie ?

Er bestaan vier soorten oplossingen:

  • De verwarming wat hoger zetten in de kamers in kwestie: duur en niet altijd doeltreffend.
  • De interne of externe isolatie van de muren in kwestie verbeteren: technisch gezien niet altijd haalbaar en vaak bijzonder duur.
  • De natuurlijke ventilatie verbeteren: de benodigde luchtverversing is moeilijk te regelen, bijzonder onhandig in de winter en erg duur op het vlak van energie.
  • Mechanische ventilatie installeren.

Mechanische ventilatie is vaak de enige doeltreffende oplossing binnen een aanvaardbaar budget om een probleem met condensatie op te lossen.
Er bestaan heel wat ventilatietoestellen. We kunnen ze onderverdelen op basis van drie algemene criteria.
Gecentraliseerd (ventilatie van een volledige woning) of gedecentraliseerd (ventilatie van
één enkele ruimte).
Met enkelvoudige stroom (de lucht komt het gebouw binnen of gaat buiten) of met dubbele
stroom
(de luchtstromen kruisen elkaar in een warmtewisselaar om calorieën te recupereren en het energetisch rendement te verbeteren).
Via afzuiging (de lucht wordt uit het gebouw gezogen) of via inblazing (de lucht wordt het gebouw ingeblazen). Dat laatste proces noemen we VMI ® en het maakt voorverwarming en filtering van de aangevoerde lucht mogelijk. Dit is uitermate belangrijk voor uw comfort en gezondheid. In het kader van de renovatie van oude gebouwen installeren we voornamelijk gedecentraliseerde systemen, met dubbele stroom, of gecentraliseerd, met enkelvoudige stroom via inblazing (type VMI ® ).Onze diagnose, offerte en garanties voor de behandeling van problemen met condensatie

Hoe ontvang ik een diagnose en een offerte ?

Na aanvraag – per telefoon op het nummer 0800 900 05 of via het contactformulier – komt er een technisch adviseur bij u langs om een grondige analyse uit te voeren en een vrijblijvende offerte op te stellen.

Welke garantie bieden wij ?

Als er een afdoende ventilatiesysteem voorzien wordt, dan verschijnt de condensatie of schimmel niet opnieuw. De geïnstalleerde toestellen hebben een garantie die varieert tussen 2 en 5 jaar.