Huiszwammen en schimmels die schade toebrengen aan uw woning

Er bestaan verschillende houtrotschimmels (die zich voeden met hout) die verderf kunnen zaaien in woningen. De meest voorkomende in onze regio is tegelijk ook die de meeste schade toebrengt. Het is de echte huiszwam (Serpula Lacrymans). Deze schimmel wordt vaak bestempeld als de “kanker voor gebouwen”. Hij dringt binnen via het metselwerk, op een weinig zichtbare manier en baant zich een weg over tientallen centimeters, om zo andere houten delen te bereiken en te besmetten. Gelukkig bestaan er doeltreffende behandelingen om deze besmetting definitief te elimineren.

Hieronder wordt alles glashelder uitgelegd zodat u inzicht krijgt in dit fenomeen en u met tips aan de slag kunt om preventief op te treden en zodat u weet hoe u het probleem moet oplossen. Maar als u niet voldoende tijd heeft, dan kunt u ook rechtstreeks contact met ons opnemen..

Humidité Ascensionnelle ou Mérule - Dromursec -

Wat is huiszwam ?

Hoe verschijnt huiszwam ?

De sporen van deze zwam komen vaak voor in onze regio. De juiste omstandigheden volstaan al om een besmetting te krijgen:
– de aanwezigheid van hout (bijna alle soorten),
– een voldoende hoge vochtigheidsgraad (vanaf 25%),
– een optimale temperatuur van 18-22 °C,
– weinig licht, weinig ventilatie.
Aanvankelijk ontwikkelt de huiszwam zich op verborgen plekjes in huis. Als aan alle voorwaarden voldaan wordt, kan hij zich erg snel ontwikkelen.

Hoe ontwikkelt het zich ?

De huiszwam beschikt over de bijzondere eigenschap dat hij door muren heen kan. De filamenten (mycelium zwamvlokken) verspreiden zich gemakkelijk in het metselwerk op zoek naar hout. Als het houtwerk te droog is, dan kan de huiszwam via het mycelium het nodige water aanvoeren om het hout te “verteren”. Zelfs nadat de bron van vocht waardoor de huiszwam kon ontstaan weggenomen werd, blijft de huiszwam aanwezig in het metselwerk. Hij kan zijn eigen groei afremmen of zelfs gedurende langere periodes in een soort van winterslaap gaan. Zodra de omstandigheden het toelaten, hervat hij zijn ontwikkeling.

Hoe spoor ik huiszwam en de omvang van de aantasting op ?

U heeft een expert nodig om het mycelium van amper enkele mm lang of de typische spleten (kubusvormige verrotting) in het houtwerk op te sporen. De onzichtbare ruimtes moeten met behulp van endoscopische camera’s onderzocht worden. Het is pas nadat het pleisterwerk en, indien nodig, het houtwerk (vloer, balken …) verwijderd werd dat de omvang van de aantasting correct beoordeeld kan worden. De huiszwam kent heel wat gedaanten tijdens zijn levenscyclus. De meest voorkomende zijn:
– vlakken of sluiers van mycelium: ononderbroken lagen mycelium (filamenten), witachtig en soepel. In het algemeen lijkt het op watten. Als de structuur brozer is, dan gaat het vaak gewoon over een waas van zouten en is het dus geen huiszwam.
– het vruchtlichaam: vaak met een bruinrode kleur en een witachtige rand. De schimmel bevindt zich op dat moment in een stadium van verspreiding. Hij kan heel wat sporen verspreiden, in de vorm van een roodachtig poeder. Die sporen kunnen, in de juiste omstandigheden, andere huiszwammen laten ontstaan.

Onze diagnose, offerte, garanties en opvolging van de behandeling van huiszwam

Hoe ontvang ik een diagnose en een offerte?

Na aanvraag – per telefoon op het nummer 0800 900 03 of via ons contactformulier – komt er een expert bij u langs om een grondige analyse uit te voeren en een gratis offerte op te stellen. Indien nodig helpt hij u om alles aan te geven bij uw verzekering.

Welke garantie bieden wij ?

U krijgt 10 jaar garantie dat er in de behandelde zones geen huiszwam meer zal verschijnen.
Het spreekt voor zich dat u de oorzaak van het vochtprobleem waardoor er huiszwam is ontstaan , moet wegnemen en dat u een aantal zaken moet in acht nemen om het probleem te voorkomen. Bijvoorbeeld het gebruik van behandeld hout bij renovatie.

Welke opvolging bieden wij ?

We stellen onze klanten altijd voor om een gratis controlebezoek aan te vragen vóór de renovatiewerken starten. Zo controleren wij of de huiszwam volledig bestreden. We vullen een controle document waarop onze adviezen en conclusies vermeld staan.