Opstijgend vocht

Opstijgend of optrekkend vocht komt heel vaak voor in onze regio waar de grond vaak verzadigd of zelfs doordrenkt is met water. Er bestaan doeltreffende en betrouwbare oplossingen om dit soort vochtproblemen op te lossen.

Hieronder wordt alles glashelder uitgelegd zodat u inzicht krijgt in het ontstaan van opstijgend vocht en de remedie ertegen. Maar hebt u de tijd niet om dit allemaal door te nemen, neem dan rechtstreeks contact met ons op.

Humidité Ascensionnelle ou Mérule - Dromursec - Humidité ascensionnelle

Wat is opstijgend vocht ?

Vocht, afkomstig uit de grond, stijgt door middel van capillariteit in muren tot een maximale hoogte van 1,5 m naargelang de aard van het metselwerk. Dat is een natuurlijk fenomeen. U kunt het vergelijken met koffie dat in een suikerklontje geabsorbeerd wordt.

Voor de liefhebbers van fysica raden we aan om eens op het internet te zoeken naar “oppervlaktespanning”. Dat ligt aan de oorsprong van het fenomeen van capillariteit. Om dat fenomeen een halt toe te roepen, zijn muren tegenwoordig onderaan voorzien van een horizontale waterkering (in België vaak Diba/Terre papier® genoemd). In veel gevallen werkt dat membraan niet goed meer of werd het verkeerd geplaatst. Het ontbreekt ook in gebouwen die vorige eeuw gebouwd werden. Het metselwerk kan dan tot wel 300 liter water per m³ absorberen.

Wat zijn de symptomen van opstijgend vocht ?

Er verschijnt verwering onderaan de muren tot een hoogte van maximaal 1,5 m vanaf het grondniveau aan de buitenkant. De volgende symptomen treden dan typisch op:

  • opzwelling van pleisterwerk,
  • loskomen van behangpapier,
  • afbladderen verf,
  • salpetervorming,
  • plinten die loskomen,
  • schimmelvorming.

Als er echter boven 1,5 m schimmelplekken verschijnen (vaak in hoeken en rond de ramen), dan heeft u eerder te maken met een condensatieprobleem.

Wat zijn de problemen die veroorzaakt worden door opstijgend vocht ?

  • Opstijgend vocht is schadelijk voor de gezondheid. De ontstane schimmels bevatten namelijk schadelijke micro-organismen. Een woning die permanent vochtig is, verhoogt het risico op allergieën en luchtwegeninfecties.
  • Opstijgend vocht is duur omdat het energieverlies veroorzaakt. Een muur die doordrenkt is met water, verliest namelijk zijn isolerend vermogen. De verwarmingskosten van de woning vallen daarom dus een pak hoger uit.
  • Het vocht zorgt er geleidelijk aan voor dat de woning verweert. De kosten voor sanering en renovatie worden na verloop van tijd steeds hoger.

Behandeling van opstijgend vocht: onze diagnose, offerte, garanties en opvolging.

Hoe ontvang ik een diagnose en een offerte?

Na aanvraag – per telefoon op het nummer 0800 900 05 of via het contactformulier – komt er een technisch adviseur bij u langs om een grondige analyse uit te voeren en een vrijblijvende offerte op te stellen.

Welke garantie bieden wij ?

De silaan-siloxaanharsen die na polymerisatie in het metselwerk ontstaan, zijn bijzonder stabiel. U krijgt 30 jaar garantie op de doeltreffendheid van onze behandeling.

Welke opvolging bieden wij ?

Op aanvraag van de klant kan er minimum 6 maand na de behandeling een controlebezoek uitgevoerd worden. Deze controle is uiteraard kostenloos. We geven een attest van de technische controle af waarop de uitgevoerde tests, onze adviezen en conclusies vermeld staan.