Hygroscopische zouten en salpeter

De aanwezigheid van hygroscopische zouten zoals salpeter is vaak gelinkt aan het fenomeen van opstijgend vocht.

In dit katern wordt alles glashelder uitgelegd zodat u inzicht krijgt in de verschijnselen van hygroscopische zouten en de remedie ertegen. Ontbreekt het u aan tijd om alles door te nemen, aarzel dan niet om rechtstreeks contact met ons op te nemen.

Humidité Ascensionnelle ou Mérule - Dromursec - Sels hygroscopiques

Het probleem van hygroscopische zouten en salpeter

Hoe verschijnen deze zouten/salpeter in het metselwerk ?

Wanneer er vocht opstijgt door capillariteit in een muur of lateraal door de muur trekt (ondergrondse muren), dan neemt het allerlei soorten onzuiverheden met zich mee. Daaronder bevinden zich ook verschillende zouten. Na verdamping van het vocht blijft het zout achter.

Welke problemen brengt dit met zich mee ?

Sommige zouten hebben een mechanisch effect. Wanneer ze kristalliseren, beschadigen ze het metselwerk of laten ze het pleisterwerk loskomen. Ze zijn zichtbaar in de vorm van (zout)-kristallen. Andere zouten hebben een hygroscopisch effect. Dit wil zeggen dat ze het vocht uit de omgeving aantrekken/vasthouden en de muur dus vochtig houden. Die aanhoudende vochtigheid uit zich in de vorm van vlekken van verschillende groottes. Hoe hoger de concentratie aan zout, hoe significanter en zichtbaarder de aanwezige vlekken.

Behandelingen om verwering door zouten en salpeter te verwijderen

Er bestaan verschillende manieren om dit te doen, maar vaak zijn ze heel tijdrovend en is het resultaat niet naar behoren. Op dit moment is de enige behandeling die resultaat tegen salpeter op lange termijn garandeert het plaatsen van een fysieke barrière tussen de muur en het pleisterwerk. Die barrière kan een cementlaag zijn, maar het vaakst wordt er een specifiek soepel membraan over het volledige oppervlak van de zouthoudende muur aangebracht.

Het waterdicht/antizoutmembraan wordt bevestigd met een speciale mortel/lijm. Het wordt bij voorkeur aangebracht nadat de muur volledig uitgedroogd is. Indien de afwerking dringend is, is het ook mogelijk om het meteen na de injecties aan te brengen. Zorg er echter wel voor dat het restwater langs één kant van de muur kan verdampen. Mocht dit niet het geval zijn, blijft het vocht gekneld in de muur waardoor de muur zijn isolerend vermogen verliest.

Diagnose, offerte en garanties voor behandeling van salpeter

Hoe ontvang ik een diagnose en een offerte ?

Na aanvraag – per telefoon op het nummer 0800 900 05 of via het contactformulier – komt er een technisch adviseur bij u langs om een grondige analyse uit te voeren en een vrijblijvende offerte op te stellen.

Welke garantie bieden wij ?

U krijgt 10 jaar garantie op de doeltreffendheid van onze behandeling tegen de hygroscopische zouten.